apartmani hrvatska Blog

Kolašinski turistički brend

 

 

Projekat “Putevi sira meda”, ni poslije pet godina od kako je zaživio na području kolašinske opštine, na prestaje da privlači turiste i na vrlo originalan način objedinjuje turističku ponudu i poljoprivrednu proizvodnju. Nastao kao rezultat saradnje italijanske i crnogorske vlade, kako bi se pomogla mljekarska industrija, i dalje je među najatraktivnijim segmentima kolašinske turističke ponude.

Na farmama Milinka Puletića u Gornjem Lipovu, Milorada i Veljka Bulatovića u rovačkom Trebaljevu i Velibora Šćepanovića u Selištima, počelo je prije pet godina, skoro eksperimentalno povezivanje turizma i poljoprivrede na način daponuda uključuje autentične kolašinske proizvode. Kroz farme sira i meda godišnje prođe, kako kažu u lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) po 1.000, nekad i više gostiju.

“Svi turisti imaju najljepše utiske nakon što prođu kroz te farme. Ponuda podrazumijeva da na nekoliko farmi i eko-katuna prate proces pravljenja različitih vrsta mliječnih proizvoda. Ruta na najbolji način posjetioce uvodi u svijet sira i tradicionalnog života tog kraja. Na čobanskim katunima i faramama gosti su u prilici da vide jedinstvenu tehnologiju proizvodnje najpoznatijeg kolašinskog mliječnog proizvoda – lisnatog sira, ali i ostale segmente seoske ili katunske svakodnevice”, objašnjavaju u TO.

Kroz farme sira i meda začet je i seoski turizam u Kolašinu. To je, kako kažu u TO, bila i prilika da se promoviše i gastro ponuda, odnosno nekoliko specifičnih vrsta kolašinskog sira. U okviru projekta napravljene su i brvnare, odnosno nadstrešnice, postavljeni putokazi, a četiri, po strogim kriterijumima odabrana domaćinstva, tokom pet godina pokazali su da su dobri domaćini i da umiju s turistima.

“Domaćinstva koja su počela taj projekat su na najbolji način opravdala povjerenje. Bili su dobri domaćini, iako je bilo jako teško. Pored toga što su dočekivali u svojim kućama, odnosno, brnvnarama turiste, uključivali su ih i u seoske poslove i pokazivali način pravljenja sira”, kažu u TO.

Puletići počeli da se bave seoskim turizmom

U domaćinstvu Puletića u Gornjem Lipovu sa “Putevima sira” uporedo su počeli da se bave i seoskim turizmom. Kako kaže domaćica Milijanka Puletić, turisti koji su dolazili da kupe sir, zadržavali bi se satima i njen muž Miško i ona došli su na ideju da “drugačiji način mogu da prodaju ono što proizvedu”.

“Brvnara koju smo dobili u okviru projekta sada nam služi kao dnevni boravak. Uložili smo još mnogo novca u taj objekat. Onda smo dobili i pomoć od Regionalne razvojene agencije (RRA) za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Oni su nam u vrijednosti od 1.600 eura pomogli da opremimo sobe u staroj kući, koje turisti sada koriste za prenoćište. Cijelo imanje je sada i u svrhu turizma, ali nam je proizvodnja hrane i dalje prioritet”, priča Milijanka.

Tako je nastala “Miškova farma”, vrlo primamljiv dio kolašinske turističke ponude.

Puletići goste dočekuju u adaptiranoj kući koja je stara gotovo 100 godina. Sve što Milijanka gostima ponudi za obroke, sama je spremila. Pored lisnatog sira sa aromatičnim biljem i trapista, na meniju su i jela ispod sača, pastrmka iz ribnjaka Puletića, domaći hljeb, priganice, cicvara, kačamak, med…

Izvor, autor: vijesti.me