apartmani hrvatska Blog

Kinezi zainteresovani za nove projekte u Crnoj Gori

 

 

Delegacija Asocijacije crnogorsko-kineskog prijateljstva izuzetno uspješno je završila uzvratnu radnu posjetu Kini, tokom koje je potpisano nekoliko sporazuma o nastavku saradnje.

Posjeta je organizovana na poziv od SIFA-Sichuan međunarodne organizacije prijateljstva, a u sastavu delegacije bili su predsjednici opština Budva i Žabljak, Srđa Popović i Veselin Vukićević, predsjednik Asocijacije Samir Hadžić, potredsjednik za investicije i medije Senko Čabarkapa i direktorica JU  “Muzeji i Galerije Budve” Biljana Brajović.

Poseban značaj je, svakako, imala posjeta centrali CRBC u Pekingu. Na poziv CRBC, Asocijacija je realizovala projekat međunarodne razmjene i edukacije, i razgovaralo se o mogućnosti saradnje lokalnih samouprava i ove prestižne kompanije, koja je u 2015. godini među građevinsko-konstruktorskim firmama rangirana na prvo mjesto u Aziji i na četvrto u svijetu, saopšteno je iz PRiSME, ovlašćene agencije za odnose sa javnošću “Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore”.

Predsjednici opština Budva i Žabljak su imali mogućnost direktno da razgovaraju sa potpredsjednikom kompanije Du Feijem. On ih je između ostalog obavijestio i o trenutnom stanju radova na auto-putu Bar-Boljari gdje je sasvim optimistično najavio očekivanje svih dozvola do kraja godine, te završetak radova u predviđenom roku. 

Dogovoren je nastavak pregovora Opštine Budva i CRBC Montengro Branch o potpisivanju memoranduma o saradnji gdje će prije svega biti razmatran projekat zaobilaznice oko Budve.

Cilj posjete Kini je bilo i potpisivanje nekoliko sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o saradnji Opštine Budva i četvoro-milionskog sečuanskog grada Zi Gong. Napravljen je i prvi korak o saradnji sa kompanijom koja organizuje „Internacionalni festival svjetlosti“, kako bi se u što skorijoj budućnosti organizovao festival svjetlosti u Budvi kao dokazana turistička atrakcija koja privlači ogroman broj posjetilaca.

Pored ovog sporazuma potpisan je i Sporazum između dvije asocijacije prijateljstva, čiji  je osnov produbljivanje odnosa na svim nivoima s posebnim akcentom na turizam i ekonomsko trgovinsku razmjenu, između provincije Sečuan i Crne Gore. 

Opširnije : cdm.me