apartmani hrvatska Blog

Kakav je interes turista iz Rusije za ovu sezonu ?

 

 

Ovih dana to je najaktualnije pitanje među iznajmljivačima a potpuniji odgovor dati će veliki Međunarodni sajam turizma koji se od jučer pa do 22. marta održava u Moskvi.

Na štandu Crne Gore ponudu će predstaviti Nacionalna turistička organizacija, kao i lokalne TO Budve, Tivta, Bara i Ulcinja a posebno će se predstaviti hotelijeri.

– Planirani su mnogobrojni sastanci s turoperatorima i predstavnicima turističkih agencija. Posjetiocima sajma ponudit će se raznovrstan propagandni materijal, štampan na ruskom jeziku. Nadamo se da će predstavljanje biti na najvišem nivou, ali što je još važnije da će interesovanje ruskih turista biti značajno kada je u pitanju Budvanska rivijera ali i drugi dijelovi Crne Gore.

Inače, Moskovski sajam ima najveći značaj za crnogorsko tržište. Prošle godine, na Budvanskoj rivijeri je boravilo 220.445 Ruskih gostiju, koji su ostvarili ukupno 1.638.221 noćenja. Rusi su godinama najčešći turisti i u Boki Kotorskoj, kao i na krajnjem jugu, Sutomoru, Baru, pa i Ulcinju. Dolaze preko cijele godine jer imaju odličnu povezanost sa Tivtom i odlični su potrošači.

Ipak postoji jedna doza straha od pada interesa sa tog tržišta…

Kriza u Ukrajini i pad rublje doveli su ovu sezonu u veliku neizvjesnosti. Strah od nedolaska turista u značajnijem broju itekako je opravdan jer ove godine gotovo da nema fiksnih zakupa vila i apartmana u privatnom vlasništvu preko ruskih agenata kao što je to bio slučaj lani a naročito prije dvije godine.