apartmani hrvatska Blog

Istra u društvu 10 najboljih vinskih destinacija Europe

 

 

Promotori europske kulture i turizma svrstali su Istru uz bok elitnih vinarskih regija kao što su Bordeaux, Champagne i Toskana.

European Best Destination, briselska organizacija za promociju europske kulture i turizma, uvrstila je Istru među 10 najboljih vinskih destinacija staroga kontinenta, u elitnom društvu francuskih regija Bordeaux, Champagne i dolina Rhone, talijanske Toskane i Pijemonta, Katalonije, grčkog otoka Santorini te portugalskih vinskih regija Alentejo i doline rijeke Douro.

“Vino je proizvod kao nijedan drugi. Svako je drugačije, ono priča cijelu priču neke regije, o njezinojj klimi, životu stanovnika, njihovom ukusu i genijalnosti”, navode organizatori izbora najboljih vinskih destinacija u Europi, a za Istru pišu da su drevni Histri sadnice vinove loze dobili od Grka i Feničana. Za komentar najnovijeg priznanja zamolili smo Nikolu Benvenutija, predsjednika Vinistre, udruge koja okuplja istarske vinogradare i vinare. “Uvijek smo ugodno iznenađeni kad Istru spominju kao top destinaciju u bilo kojem smislu, ali kada se nađemo u ovakvom društvu, a računajući da smo u moderno vinogradarstvo i vinarstvo zakoračili tek 90-ih, osjećaj je zaista fantastičan”, kaže.

Istra je, nastavlja, “stara” vinska regija, a vino je dio njezine svakodnevice i identiteta. “Iza našeg uspjeha stoji definitivno mukotrpan rad u vinogradu i u podrumu, no osjećaj da smo vinska regija nemamo samo mi koji se bavimo vinom, to prepoznaju naši sugrađani, ali i naše lokalne vlasti i turističke zajednice. U osjećaju tog zajedništva 1994. osnovana je Vinistra, s ciljem povećanja kvalitete istarskih vina i promocije vinske kulture i Istre kao vinske regije. Otvorenost prema svijetu, dostupnost novih tehnologija i izvoz omogućavaju rast kvalitete i prepoznatljivost naših vina u široj regiji, ali i svijetu”, kaže Benvenuti….

Opširnije : poslovni.hr