apartmani hrvatska Blog

Hrvatski turizam zauzima 33 mjesto u konkurenciji 141 zemlje

 

 

Prema svjetskom gospodarskom forumu, Hrvatski turizam zauzima 33 mjesto u konkurenciji 141 zemlje.

Između ostalog analizirana je turistička infrastuktura, prirodna i kulturna bogatstva, okruženje te uvjeti za putovanja i turizam kroz 14 kategorija. Hrvatska se pokazala najboljom u turističkoj infrastrukturi ali jako loše ocjene dobila je za okruženje i uvjete za turistički biznis.

Najbolje ocjene dobile su Španjolska, Francuska, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Švicarska, Austrija, Italija, Japan i Kanada. Među susjednim zemljama Hrvatska je najbolje rangirana… Slovenija je na 39om mjestu, slijede Mađarska 41, Crna Gora 67, Srbija 95 a BiH nije uvrštena u istraživanje. Posljednje mjesto pripada Čadu.

Hrvatska je dobila visoko šesto mjesto vezano za broj hotelskih kreveta u odnosu na broj stanovnika, prisutnošću rent-a-car kompanija, razvijenom mrežom bankomata i široko prihvaćenim kreditnim karticama.

Na godišnjem nivou u svijetu, sektor putovanja i turizma raste 34% a čini desetinu ukupnog globalnog BDP-a

Po pristupu pitkoj vodi, sanitarnim čvorovima, liječnicima i bolnicama Hrvatska je rangirana na visokoj 18. poziciji. Prema međunarodnoj otvorenosti, što uključuje brojne regionalne trgovinske sporazume ali i mobilnu telefoniju te internet, Hrvatska je na 19 poziciji. Nismo loše prošli ni što se tiče zaštite i sigurnosti turista gdje zauzimamo 28. mjesto.

Nažalost, što se uvjeta za turistički biznis tiče, Hrvatska je dobila jako loše ocjene. Po poslovnom okruženju pozicionirani smo na 125 mjesto a po prioritetnosti sektora turizma i putovanja na 74 poziciju. Porazno 139 mjesto zauzeli smo za utjecaj poreza na poticaje za rad, te utjecaj poreza na poticaje za ulaganje. Niskom 137. pozicijom ocijenjen je i utjecaj propisa na izravna strana ulaganja.

Za efikasnost regulatornog okvira u pobijanju propisa Hrvatska je samom dnu odnosno na 135. mjestu a sličnu poziciju zauzimamo i po kriteriju rješavanja sporova -132.

Po obrazovanju zaposlenika u turizmu svrstani smo jako nisko – na čak 128. mjesto! 

“Hrvatski turizam jedan je od najkonkurentnijih sektora hrvatskog gospodarstva, što ovo istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma i potvrđuje. I to je dobra vijest. Visoko mjesto između 141 zemlje svijeta potvrđuje opravdanost daljnjeg ulaganja i razvitka turizma kao ključne strateške grane hrvatskog gospodarstva”, naglašava Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Od prošle godine pomakli smo se dva mjesta naviše što znači da smo sve konkurentniji i da smo na pravom putu ali isto tako i da je pred nama još puuuuuuno posla u turizmu.

Sigurno ima puno prostora da turizam postane još konkurentniji za što je potrebna suradnja privatnog i javnog sektora. Imamo veliki potencijal za rast ali trenutno najveća prepreka na tom putu je poslovno okruženje.