apartmani hrvatska Blog

Hrvatski turizam: Turista pristiglo iz više od 75 zemalja, najbrojniji Nijemci i Slovenci

 

 

Hrvatsku su u osam mjeseci ove godine posjetili turisti iz više od 75 zemalja, najviše iz Njemačke i Slovenije, a samo ih je iz devet država pritom stiglo manje nego prošle godine, pri čemu je najveći pad, za otprilike četvrtinu, zabilježen iz Rusije.

Po podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na listi prvih deset zemalja iz kojih su turisti dolazili u Hrvatsku, u prvih osam mjeseci ove godine gotovo da nema promjena u odnosu na poredak prošle godine, osim što je iz svih tih zemalja stiglo više turista.

Tradicionalno listu predvode Nijemci, kojih je došlo daleko više nego turista iz ostalih zemalja, 1,7 milijuna ili 6 posto više nego u osam mjeseci prošle godine, a veći porast, od 6,6 posto, Nijemci su ostvarili s 13,1 milijuna noćenja, što je također daleko više od druge na listi – Slovenije, odakle je 1,1 milijun turista ostvarilo 7,3 milijuna noćenja odnosno poraste od 6,3 i 4,3 posto.

Tek nešto manje dolazaka ili 1,06 milijuna ostvarili su domaći turisti, koji su time, kao i s gotovo 6 milijuna noćenja na trećem mjestu te su zabilježili važne poraste od 9,1 odnosno 8,2 posto nakon dugo godina stagnacije, pa i pada.

Četvrto mjesto pripada Austrijancima, s 939,7 tisuća dolazaka i 5,2 milijuna noćenja, što su porasti od 6,3 odnosno 5,3 posto.

Oporavak talijanskog tržišta

Na peto mjesto ‘probili’ su se Talijani, koji su zadnjih nekoliko godina zbog krize dolazili manje, a prije toga su dugi niz godina tradicionalno bili među prvih pet pa i među prve tri nacije u hrvatskom turizmu. U osam mjeseci ove godine bilo ih je 7,2 posto više nego lani ili 913 tisuća, ostvarivši pritom 4,5 milijuna noćenja ili 7 posto više, što je i određeni oporavak s tog tržišta.

S druge strane stabilnost na šestom mjestu pokazuje češko tržište odakle je i ove godine stiglo 644,1 tisuća turista, ostvarivši blizu 4,5 milijuna noćenja, što je 2,8 odnosno 4,1 posto više.

Nešto malo više od 575 tisuća Poljaka ostvarilo je gotovo 4 milijuna noćenja i poraste od 4 odnosno 5,3 posto, dok su također Hrvatskoj vjerni gosti Mađari u znatno većem plusu od po 17,4 posto s 404,5 tisuće dolazaka, u čemu su na osmom mjestu, i s 2,2 milijuna noćenja u čemu su na desetom mjestu.

Među prvih deset su još turisti iz Ujedinjenog Britanskog Kraljevstva, kojih je došlo 380,6 tisuća ili 14,6 posto, ostvarivši i 17 posto više ili 1,9 milijuna noćenja. Slovaka je bilo nešto manje od 2,5 milijuna ili 5 posto više, a ostvarili su 370,1 tisuću noćenja ili 4 posto više.

S 2,3 milijuna ili 2,3 posto više u prvih deset su i Nizozemci, važni gosti hrvatskih kampova, kojih je došlo 301 tisuća ili 5,2 posto više nego u osam mjeseci prošle godine.

Pad iz Rusije i dijela Skandinavije

Osim pada dolazaka ruskih turista od 25,5 posto, na njih 89,5 tisuća, što je i oko 110 tisuća manje u zadnje dvije godine, još više, za 28,1 posto pala su i njihova noćenja, na oko 720 tisuća.

Od skandinavskih zemalja, minuse je hrvatski turizam ove godine od 11 posto zabilježio s bogatog norveškog tržišta, kao i iz Danske od oko 8 posto, dok je iz Finske stiglo 20 posto više turista, s Islanda 30 posto više, a iz Švedske 4,4 posto više.

Porasti dolazaka od 20 posto upisani su primjerice iz SAD-a i Bosne i Hercegovine, od 27 posto iz Koreje, od 23 posto iz Litve, dok su s većine dalekih tržišta poput Argentine, Hong Konga (Kina), Katara, Maroka, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije i drugih porasti dolazaka bili i iznad 45 posto, ali na malim ‘bazama’.

Zanimljivo je i da je iz Kine ove godine stiglo 50 posto više turista, a iz Japana 5 posto manje.

Izvor : mint.hr