apartmani hrvatska Blog

Hrvatski turizam treba stope rasta veće od europskih

 

 

Europski bi turizam, prema procjenama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) ove godine trebao rasti po stopi između 3,5 i 4,5 posto u odnosu na lani, a Hrvatska će imati dobru sezonu ako premaši taj postotak, rečeno je u utorak na sjednici Turističkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore.

Direktor Sektora za istraživanje tržišta i strateško planiranje Hrvatske turističke zajednice Igor Borojević kaže kako će uspješnom sezonom smatrati premaši li Hrvatska u bilo kojem postotku projekcije UNWTO-a za 2016. za europski kontinent.

Ove će godine, kako je rekao, naglasak u promociji biti na pred i posezoni. Dodatno će se raditi na emitivnim tržištima gdje ima prostora za rast, dok je u nizu zemalja, poput Slovenije ili Slovačke, hrvatski turizam već dostigao receptivni optimum, kaže Borojević. On smatra da Hrvatskoj sve važnije postaju posezone pa se, primjerice, lanjski rujanski turistički promet izjednačio s lipanjskim.

Podsjetivši kako je hrvatski prihod od turizma 2000. godine bio tri milijarde eura, a za prošlu godinu blizu osam milijardi eura, upozorio je kako bi europskoj i hrvatskoj sezoni ove godine ipak mogla naštetiti migracijska kriza.

Opširnije: mint.hr