apartmani hrvatska Blog

Hrvatska kao turistička destinacija sve poželjnija na američkom tržištu

 

 

Hrvatska je kao turistička destinacija sve poželjnija među američkim turistima, a osim odličnih rezultata ostvarenih prošle godine to potvrđuju i brojni američki turoperatori, turistički stručnjaci i specijalizirani portali koji prate zbivanja u turizmu. Tako savjetnici Virtuosa, jedne od vodećih organizacija putničkih agencija, savjetnika i pružatelja turističkih usluga, naglašavaju kako je u 2015. godini u trendu riječni kruzing, te upravo Hrvatsku navode kao jednu od najboljih destinacija koju pritom valja posjetiti. Također, nedavno je ova organizacija objavila izvješće “2015 Luxe Report” u kojem je Hrvatska svrstana na prvo mjesto top nadolazećih destinacija, a istog su mišljenja i u Fodor’s Travelu jer su Hrvatsku pozicionirali na sam vrh liste destinacija u usponu.

Promociji Hrvatske na američkom tržištu dodatnu će podršku dati i ministar turizma Darko Lorencin te direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić koji će idući tjedan službeno boraviti u New Yorku, ali i Torontu. „Prošle je godine našu zemlju posjetilo više od 260 tisuća američkih turista koji su ostvarili više od 700 tisuća noćenja, a poraste bilježimo i na kanadskom tržištu. To su dobri rezultati za Hrvatsku, ali s obzirom na potencijal američkog tržišta oni mogu biti i bolji. Upravo je zbog toga sjevernoamerički kontinent jedna od ključnih meta naših aktivnosti kada govorimo o dalekim tržištima jer je Hrvatska na tom području još uvijek neotkrivena destinacija i kao takva vrlo zanimljiva“, rekao je direktor Ivičić, dodavši kako dodatno ohrabruju i rezultati ostvareni u siječnju ove godine, odnosno porasti u dolascima američkih turista od 8 posto te u noćenjima za čak 54 posto.

Veliki interes za Hrvatskom potvrđuju i iz ureda Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku. Naime, Hrvatska se na gotovo svim turističkim portalima u Americi nalazi među top 15 europskih destinacija, a informacije koje dolaze od američkih agenata do ureda predstavništva govore o vrlo uranjenom interesu za Hrvatsku. Također, u ured predstavništva svakodnevno pristižu brojni telefonski pozivi i direktni upiti Amerikanaca koji su odabrali Hrvatsku za destinaciju koju će posjetiti u ovoj godini.

Hrvatskoj u prilog ide i tečaj dolara koji konstantno raste u odnosu na euro zbog čega su američkim turistima putovanja prema Europi sada još i dostupnija. Naime, posljednji podaci Tourism Economics koje donosi ETC, predviđaju da će jačanje američkog dolara u 2015. povoljno utjecati na spremnost američkih turista na putovanja. To potvrđuju i predstavnici Trafalgara koji navode rast bookinga prema europskim destinacijama od 10 posto u odnosu početak prošle godine, dok iz Delta Vacationsa napominju da je preko njih u prvom tromjesečju ove godine bookirano 40 posto više kapaciteta.

Izvor : croatia.hr