apartmani hrvatska Blog

Hrvatska i dalje najpopularnija turistička destinacija za Slovence

 

 

Prema ljubljanskom “Delu”, 48 posto njihovih ispitanika u tradicionalnoj anketi pred ljetni odmor navelo je da će tjedan ili dva provesti u Hrvatskoj a 60 posto da ljetni odmor zamišljaju kao opuštanje na moru.

Hrvatska i dalje ostaje najpopularnije inozemno odredište, a hrvatski Jadran najželjeniji ljetni cilj za Slovence iako zbog krize njih skoro trećina namjerava ostati kod kuće.

Podatak ne iznenađuje jer su i lani od 73,6 milijuna noćenja Slovenci sa skoro 8 milijuna noćenja bili odmah iza njemačkih turista, ali da je kriza i dalje prisutna pokazuje i podatak iz anekte vodećeg slovenskog lista, po kojemu 30 posto Slovenaca ove godine neće na ljetovanje, što je nešto više nego prijašnjih godina.

Prema podatku koji je ovih dana objavio slovenski statistički zavod, Slovenci su u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 547.000 višednevnih privatnih putovanja, od čega 44 posto u inozemstvu, pri čemu se 30 posto odnosilo se na odlaske u Hrvatsku.

Slovenski turisti u prvom dijelu godine imaju u prosjeku 3,6 noćenja izvan mjesta stanovanja. U Sloveniji dnevno potroše u prosjeku 41 euro dnevno, a u inozemstvu 62 eura.