apartmani hrvatska Blog

Hotelijeri demantiraju ministra i traže manji PDV

 

 

Hotelijeri ipak nisu zadovoljni proteklom sezonom koja je prema ministru turizma bila odlična. Tvrde da su u odnosu na prošlu godinu njihovi kapaciteti bili manje otvoreni te da su ostvarili manji broj noćenja. Doduše rastao je prihod od smještaja, doduše tek za dva posto. Kako bi u buduće poboljšali rezultate ali i investirali, traže od Vlade da PDV u turizmu, odnosno na smještaj sa 13 smanje na pet posto. Ovo je poruka brojnih hotelijera koja se mogla čuti na Kongresu Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Bolja sezona

Podatke o sezoni predstavio je predsjednik udruge i to na osnovi ankete koja je provedena među 90-tak hotelijerskih tvrtki. Analiza govori da su dani otvorenosti hotela ove godine bili 204 dana što je pad od 3% u odnosu na lani. Manje je bilo i noćenja. Ostvareno je 5,4 milijuna noćenja što je minus od 1%. Ostali pokazatelji iz ankete su više-manje pozitivni. Prihod od prosječne cijene smještajne jedinice iznosio je 830 kuna što je 2,8% više. Neto operativni prihodi hotela su iznosili 2,5 milijardi što je plus od 2%, a prihod od smještaja iznosio je 1,8 milijardi kuna što je također porast od 2%.

Ministar Lorencin je istaknuo da se stalno traže razlozi kako bi se dovela u pitanje uspješnost sezone, koja je po njemu, u svim parametrima bolja nego lani.

Ono što najviše smeta hotelijere je ustvari PDV koji je ove godine s 10 porastao na 13%. Predsjednik uprave rovinjske Maistre iznio je podatak da je njihova grupacija na osnovi tog povećanja od 3% platila 20 milijuna kuna više poreza te da takav manjak ne može nadoknaditi produženje sezone uz pomoć novog programa Hrvatske turističke zajednice Hrvatska 365 gdje se želi potaknuti promet u tim razdobljima godine.

Iz Uprave porečke Valamar Riviere dolazi podatak da je čitav sektor na račun većeg PDV-a u državni proračun uplatio 300 milijuna kuna više nego lani !

Malo investicija

Na račun tih 300 milijuna kuna u jednoj se godini može financirati oko 1,2 milijarde kuna investicija. Takva razina investicija povećava zaposlenost, pomažemo drugim sektorima. Ova veća stopa PDV-a također je smanjila našu stopu rasta koja bi prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma trebala godišnje iznositi od 8 do 10%. Ona ove godine iznosi tek dva posto, a mogla je, da se nije povećao PDV, iznositi pet posto. Zato smo ove godine na ljeto predložili Vladi da se smanji PDV na smještaj na 5% čime bi se u hotelijerstvu zadržalo 550 do 600 milijuna kuna godišnje. To bi zasigurno vodilo investicijama od 2,5 milijardi kuna i rastu prihoda od 15%. Hotelijeri su iznjeli da bi se taj manjak u proračunu vrlo brzo nadoknadio kroz veću zaposlenost i utjecaj turizma na druge sektore gospodarstva.

Da su se zbog većeg PDV-a u zadnji tren promijenili uvjeti investiranja što nije dobro za investicijsku klimu u hrvatskom hotelijerstvu, tvrdi i predsjednica uprave Lagune Novigrad. Upravo je porez po njoj dodatno opteretio sektor koji ionako ulaže malo ili gotovo uopće u nove projekte, takozvane greenfield investicije.

Na kraju su hotelijeri izjavili da se boje novog nameta, a to je porez na nekretnine koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu. Tvrde da bi taj potez njima uvećao troškove za 2,5 do pet puta čime ne bi uopće više ostvarivali rast, već bi stagnirali.