apartmani hrvatska Blog

Europu u prvom kvartalu posjetilo 30% manje Ruskih turista

 

 

Broj turističkih dolazaka iz Rusije u Europu u 1. kvartalu 2015. smanjio se za 30% u odnosu na isto to razdoblje 2014., stoji u izvještaju Europske komisije za turizam…

U izvješću piše da većina europskih destinacija osjeća manjak ruskih turista a iznimke su samo Crna Gora i Rumunjska. Manji broj dolazaka i noćenja iz Rusije stručnjaci povezuju sa složenom geopolitičkom i ekonomskom situacijom.

U izvješću se ističe da je Rusija jedan od glavnih tržišta za Europu. U narednim mjesecima biti će jasnija slika hoće li se stabilizirati priljev ruskih turista ili će se pad dolazaka nastaviti zbog oscilacija tečaja rublja, cijene nafte i složene političke situacije.

Bez obzira na pad turističkih dolazaka iz Rusije, većina europskih destinacija bilježi pozitivne pokazatelje za prva tri mjeseca ove godine. Kako ističu stručnjaci, pad tečaja eura doveo je do rasta turističkih dolazaka u države Europske zone iz SAD-a.

Najznačajniji rast broja međunarodnih dolazaka nakon prvog kvartala dogodio se u Španjolskoj (+31,4%), Hrvatskoj (+24,6%), Crnoj Gori (+23,2%), Rumunjskoj (+13,1%), Mađarskoj (+12,1%), Sloveniji (+11,7%), Austriji (+11,4%) i Srbiji (+11%).