apartmani hrvatska Blog

Engleski turisti su najbolji potrošači….

 

 

Prema analizi Hrvatskog instituta za turizam, turisti troše više nego prijašnjih godina tijekom boravka u Hrvatskoj….

Prema istraživanju koje provodi Institut prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj u 2014. godini bila je 66,3 eura. Ta brojka je povećana za čak 14 posto u odnosu na zadnje istraživanje koje je provedeno tijekom 2010. godine.

Najnovije istraživanje potrošnje provedeno je od lipnja do rujna 2014 na sedam hrvatskih turističkih detinacija gdje je uključeno preko 4.000 hrvatskih i stranih turista.

Na vrhu su Engleski turisti i Rusi. Englezi troše gotovo dvostruko više od nacionalnog prosjeka, oko 122 eura dnevno, dok su Rusi trošili 99 eura dnevno. Slijede Francuski turisti sa 95 eura dnevno, Austrijanci 72 eura, Talijani 66 i nizozemski turisti 65 eura. Iznenađujuće, Nijemci su tek na osmom mjestu s prosječnom dnevnom potrošnjom od 62 eura, isto kao i poljski turisti.

Osim rezultata vezano uz potrošnju, iz analize doznajemo da se turisti češće vraćaju na odmor u Hrvatsku. Od 4,000 ispitanih turista nevjerojatnih 39 posto je već ranije provelo odmor u Hrvatskoj. 

Također, istraživanje je pokazalo da turisti Hrvatsku još uvijek vide uglavnom kao ljetovalište. Nešto više od 75 posto turista došlo je isključivo radi sunca i obale. Kulturne i prirodne ljepote koje se mogu vidjeti na svakom koraku i dalje su na drugom mjestu iza sunca i mora.

To je definitivno pokazatelj da se Hrvatska i dalje “bori” sa proširenjem glavne turističke sezone i da će trebati dosta vremena a naravno i novca da bi se turisti privukli tijekom jeseni i zime.