apartmani hrvatska Blog

Dubrovniku je potrebna “pomoć” !

 

 

Kako zaustaviti pozitivne trendove i rast turističkih dolazaka u Dubrovnik ?

Naši politički stručnjaci pokazali su se izuzetno uspješni u predviđanju događaja pa su na vrijeme zaustavili gradnju autoceste od Ploča do Dubrovnika. Zamislite koji bi to bili “problemi” da je Dubrovnik povezan autocestom… koji bi to tek bio rast dolazaka turista u “Grad” !

Dubrovnik već šestu godinu zaredom bilježi godišnji rast u prosjeku od 9% što nitko nije očekivao. (osim spomenutih Nostradamusa)

Već prvih pet mjeseci ove godine donosi povećanje od 7% u noćenjima i dolascima u odnosu na 2014. godinu. Trenutno je u Dubrovniku oko 13 500 gostiju. Privatni smještaj i hotelski kapaciteti odlično su popunjeni za ovaj dio godine a posebno ako uspoređujemo sa istim periodom prijašnjih godina.

Prema statističkim podacima TZ Dubrovnika, u prvih pet mjeseci ostvareno je ukupno 212 911 dolazaka i 642 093 turističkih noćenja.

Samo mjesec svibanj bio je uspješniji od prošlogodišnjeg jer je ostvareno 6% više dolazaka i noćenja.

Posebno veseli što je ostvareno veliko povećanje gostiju iz Španjolske koji itekako znaju što je turizam i kako se nositi sa najnovijim trendovima u turističkoj industriji. U odnosu na prošlu godinu, Španjolaca je čak 49% više!

Najbrojniji posjetitelji Dubrovnika su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, SAD-a, Njemačke, Francuske, Republike Koreje, Finske , Bosne i Hercegovine, Španjolske i Japana.

Broj gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Koreje i Hrvatske na istom je nivou kao i lani.

Gostiju iz SAD-a ima 28% više, Njemaca je 22% više, Finaca je 26% više a naših susjeda iz Bosne i Hercegovine ima 8% više.

Najviše gostiju boravi u dubrovačkim hotelima koji su ostvarili povećanje od 4% dok privatni smještaj bilježi porast od čak 35%!

Ništa nemože zaustaviti pozitivne trendove i rast turističkih dolazaka u Dubrovnik… !   Samo naprijed…  🙂