apartmani hrvatska Blog

Dubrovačke zidine oborile rekord !

 

 

U jednom danu 8.864 posjetitelja !

Samo za usporedbu… dan prije rekorda zabilježeno je 7.800 posjetitelja a prošle godine Dubrovačke zidine posjetilo je ukupno 940.000 posjetitelja.

Ne postoji nikakvo ograničenje u dnevnom broju posjete zidinama ali postoji obavezan smjer kojim posjetitelji mogu obilaziti i istraživati zidine. Obavezan smjer uveden je prije par godina isključivo radi sigurnosti.

Kreće se od Pila prema Sv. Ivanu pa dalje prema Sv. Luki, Minčeti i opet prema Pilama. Turisti se kreću u koloni a naravno imaju mogućnost izlaska na više mjesta.

Već tijekom ove zime počet će građevinski radovi od Minčete do Bokara. Praktički, neće tu biti puno posla oko obnove… uglavnom “šminkanje” unutrašnjosti tvrđava. 

Naravno, problem obnove dubrovačkih starina nije novac, već nedostatak stručnog kadra i dugotrajno čekanje na dozvole konzervatora. U Hrvatskoj nažalost nema dovoljan broj projektanata specijaliziranih za spomenike kao ni građevinskih tvrtki koje su specijalizirane za takve radove. Kad tome dodamo i čekanje na dozvole i potvrde konzervatora dolazimo do popriličnog perioda koji treba proći od početka do završetka obnove starina. Vjerovatno je isti slučaj sa obnovom starina i u drugim gradovima diljem lijepe naše.

Inače, realno je očekivati da ćemo do kraja ove godine imati milijuntog posjetitelja dubrovačkih zidina !  

U tom slučaju i računica je jednostavna… zidine će zaraditi oko 100 MILIJUNA kuna !

Od toga 25% poreza, odnosno 25 milijuna kuna uplatit će se u državni proračun a preostali iznos dijeli se “fifty-fifty”. Grad Dubrovnik će od zidina zaraditi 37,5 milijuna kuna a isti iznos ostat će i Društvu za obnovu starina.