apartmani hrvatska Blog

Dalmacija je sigurna za turiste

 

 

– Komunikacija je ključna za osjećaj sigurnosti, stoga pozivam sve turističke djelatnike, privatne iznajmljivače i ugostitelje da razgovaraju s gostima i upozore ih na potencijalne opasnosti – kazao je Paško Ugrina, policijski savjetnik i voditelj Odjela prevencije na stručnom sastanku MUP-a i sudionika u turizmu, održanom u utorak u velikoj dvorani splitske Hrvatske gospodarske komore. 

I policija i turistički djelatnici suradnju su ocijenili izvrsnom, a slažu se i da je Dalmacija itekako sigurna destinacija.

– Kada dolazi na ljetovanje, čak 70 posto turista promišlja o sigurnosti, to im je itekako bitan segment pri odabiru destinacije. Toga smo svjesni i mi i turistički djelatnici, stoga surađujemo kroz cijelu godinu, a ne samo nekoliko ljetnih mjeseci. I ove godine doći će nam policajci iz drugih zemalja, kako bi se naši gosti osjećali što sigurnije i ugodnije. U policiji, ali i u ostalim operativnim službama, imamo dovoljno obrazovanog kadra, koji govore po nekoliko svjetskih jezika, stoga sam uvjeren da turistima pružamo najbolju moguću uslugu – kazao je Ugrina. 

Promjena strukture gostiju dovodi do novih kriminogenih čimbenika. Budući da u Split dolazi sve više mladih ljudi željnih zabave, alkohol i droge policija, tvrdi Ugrina, prepoznaje kao najveći problem.

– Zanimljivo je da se domaći gosti najviše bune i prijavljuju buku i remećenje javnog reda i mira, a turisti prijavljuju krađe s plaža i objekata smještaja. Inače, što se tiče broja kriminalnih djela na 100 tisuća stanovnika, možda neočekivano, ali tu prednjači Švedska s 14 603 kaznena djela, pa Finska s 9570, Njemačka sa 7404, dok ih Hrvatska ima tek 1463. Mi ćemo svakako nastaviti s implementacijom najbolje europske prakse i poboljšanja sigurnosti prometa i zaštite – tvrdi Ugrina.

Izvrsnu suradnju i policijsko ophođenje prema turistima potvrđuje i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

– Dežurni policajci uvijek su na terenu, dolaze u naše urede, obilaze hotele i hostele, znaju se njihovi kontakti, tako da se i potencijalni problemi lakše riješe. Tiskali smo i promotivne materijale na više jezika, potvrđujem da smo i mi i turisti uistinu zadovoljni – kazala je direktorica Vukšić. 

Izvor: slobodnadalmacija.hr