apartmani hrvatska Blog

Crnogorski turizam stagnira!?

 

 

Sezona koja je za nama bila je prepuna vremenskih iznenađenja. U razgovoru među mještanima Crne Gore većina kaže da su pravu gužvu osjetili samo u avgustu.

Vlada Crne Gore sramežljivo priznaje ono što svi znaju… loše vrijeme, kriza u Ukrajini, i poplave u regionu jesu uticale na zaradu od turizma.

Vlada u izvještaju ne tvrdi da je ove godine u Crnoj Gori bilo više turista, nego da su nadležni bolje brojali u odnosu na 2013. Oko 1.200.000 gostiju i skoro sedam puta toliko noćenja, bilans je na koji se pozivaju, uz 1,6 odsto više stranih gostiju. Zarada od turizma porasla je za 2,2 odsto i iznosi 634 miliona eura.

Najbolja u regionu je Grčka koja bi završnom računicom sezone mogla da podigne moral nacije, sa rastom do 15 odsto. Spustili su cijene i podigli nivo usluge

Od stranih gostiju u Crnoj Gori, 70 odsto dolazi iz Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Kosova, Bjelorusije i Francuske. Vlada priznaje manje prihode na lokalnom nivou: u Baru je naplaćeno za trećinu manje boravišnih taksi, što je minus od 300.000 eura. Luka Kotor sa druge strane privukla je više gostiju ali broj noćenja u gradu je opao za dva odsto.

U Herceg Novi je došlo isto turista kao i lani, oko 172.000, ali je broj noćenja manji, za pet odsto (oko 1.300.000). Čini se da je Herceg Novi najvidljivija priča “zasićenja” – imamo isti ili povećan broj turista, a zarađuje se manje, to je ozbiljna opomena. Od januara do sredine septembra ove godine aerodromi Crne Gore su zabilježili oko 900.000 putnika. Avionom su otprilike dolazili strani turisti u omjeru: jedan Rus, jedan Srbin, jedan iz drugih država. Raste učinak tivatskog aerodroma preko kojeg je prošlo 600.000 putnika odnosno “cijela Crna Gora”