apartmani hrvatska Blog

Crna Gora – Prihodi od turizma u porastu

 

 

Nacionalna turistička organizacija (NTO) zadovoljna je ostvarenim rezultatima u ljetnjoj sezoni i očekuje dobru popunjenost kapaciteta nakon novogodišnjih praznika, ali se i dalje mora raditi na obogaćivanju ponude i unaprijeđenju kvaliteta, saopštila je njen direktor, Željka Radak Kukavičić.

Ona je kazala da su, uprkos vanrednim uslovima koji su obilježili proteklu sezonu, kriznim situacijama na ključnim emitivnim tržištima i izrazito nepovoljnim vremenskim uslovima, uspjeli da održe trend rasta ostvarenog turističkog prometa i prihoda od turizma.

“Prihodi od turizma za prvih deset mjeseci prošle godine iznosili su 704 miliona eura, što je u odnosu na isti period 2013. povećanje od oko 1,2 odsto. Takođe, broj turista i noćenja zabilježili su rast preko jedan odsto”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Mina-business.

Nacionalne parkove Crne Gore, kako je precizirala, posjetilo je oko 210 hiljada turista, 16 odsto više u odnosu na sezonu 2013.

“Postajemo sve popularnija destinacija za kruzing turizam, s obzirom na to da je prošle godine zabilježeno povećanje broja kruzera i putnika. U Luku Kotor, za 11 mjeseci uplovilo je oko 340 kruzera sa preko 300 hiljada putnika”, podsjetila je Radak Kukavičić i dodala da je Montenegro Airlines (MA) u periodu ljetnje sezone prevezao rekordan broj putnika.

Ona smatra da su zajedničkim aktivnostima na pripremi sezone, kako javni tako i privatni sektor, doprinijeli ostvarenim rezultatima. Oni se, prije svega, ogledaju u rastu prihoda koji su direktno ostvareni u turizmu i onih koje je turizam indirektno generisao.

U periodu od juna do avgusta prošle godine ostvaren je rast naplate poreza za oko osam miliona EUR u odnosu na plan budžeta, odnosno oko devet miliona eura u odnosu na uporedni period 2013.

“Međutim, i dalje postoje problemi na čijem rješavanju moramo raditi kako u dijelu infrastrukturnih pretpostavki tako i u dijelu obogaćivanja ponude i unaprijeđenja kvaliteta”, poručila je Radak Kukavičić.

Ski centri konkurentni

Kada je riječ o zimskoj sezoni, Radak Kukavičić je rekla da je ponuda ski centara raznovrsna i regionalno konkurentna, imajući u vidu odnos cijene i kvaliteta, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz programski i cjenovno atraktivnih aranžmana.

“Skijališta u Kolašinu, na Žabljaku i Vučju otvorena su sa prvim snijegom, a prema informacijama hotelijera sa sjevera, za novogodišnje aranžmane tražilo se mjesto više. Takođe, s obzirom na aktuelnu ponudu zimskih centara, očekujemo dobru popunjenost i u periodu nakon novogodišnjih praznika”, kazala je Radak Kukavičić.

U okviru aktivnosti na pripremi sezone značajna sredstva uložena su u unaprijeđenje Ski centra Savin kuk. Takođe, NTO i ministarstva održivog razvoja i turizma i finansija, opredijelili su fond od 60 hiljada EUR za pripremu ostalih skijališta, koji se realizuje pod uslovima definisanim javnim pozivom i Programom podsticajnih mjera za pripremu skijališta za turističku sezonu 2014/2015.

“Značajno je i da je smještajna ponuda u Kolašinu unaprijeđena, jer je hotel Lipka nakon dvije godine pauze ponovo otvoren. Pored raznovrsnog smještaja, koji može zadovoljiti različite ukuse, od luksuznih, preko malih hotela, kvalitetnog privatnog smještaja do autentičnog ambijenta koliba u etno selima, naši ski centri nude i brojne mogućnosti za aktivan odmor u prirodi, kako za profesionalce tako i za one koji tek otkrivaju snijeg”, rekla je Radak Kukavičić.

U ponudi je i niz specifičnih turističkih atrakcija kao što su ture hodanja na krpljama u kojima je moguće oprobati se na padinama Durmitora, Bjelasice, Krnova i NP Biogradska gora, kao i vožnje motornim sankama po planini Sinjajevini, popularni snowkiting, odnosno bordovanje sa zmajem, zimske jahačke ture i zimski rafting.

“Prvi put je jedan njemački turoperator uvrstio Crnu Goru među top destinacije za ovaj vid rekreacije na snijegu, tako da očekujemo oko hiljadu gostiju iz Njemačke. Najavljen je i jedan broj gostiju iz drugih evropskih zemalja, između ostalog, grupe francuskih turista koji već treću godinu organizovano dolaze u Kolašin”, precizirala je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, može se očekivati značajnija posjeta turista iz regiona, a akcijom Bijeg na snijeg, koja podrazumijeva atraktivan program, manifestacije, DJ žurke, program za najmlađe, upotpuniće boravak turista na skijališta i animirati posebno domaće goste da posjete ski centre.

Ona je saopštila da je prioritetni zadatak NTO-a za ovu godinu izrada sveobuhvatne marketing strategije kojom će odrediti koja ciljna tržišta su prioritetna za naredni period, s obzirom na raspoloživa sredstva, koji su segmenti turističkog proizvoda na koje će se fokusirati u promociji i koje kanale komunikacije će koristiti kako bi povećali tražnju na određenom ciljnom tržištu.

Autor: rtcg.me