apartmani hrvatska Blog

Crna Gora – prihodi od sezone 720 miliona

 

 

Od ovogodišnje sezone, po grubim procjenama, prihod će biti više od 720 miliona eura. Kako je sezona još u toku, tek će uslijediti precizni proračuni, poručio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i jedan od suvlasnika Montenegro stars grupe Žarko Radulović.

Kako je naglasio, imali smo rekordnu posjetu, koja nije bila proporcionalna prihodima.

“Po broju turista imamo mnogo bolju sezonu nego prošlu, kao i po novcu, ali ne značajno. Prihodi su između prošle i pretprošle sezone, koja se smatra najboljom u prethodnih 10 godina. U jako smo složenoj godini, kad se dešavaju velike turbulencije u svijetu ne samo u turizmu nego i u ekonomiji i u politici. Turska je imala značajan turistički pad, Egipat da ne pričamo, tako da su događaji indirektno bili u našu korist. Mi kao mala, polupoznata destinacija na turističkoj mapi bilježimo rast kad svi ili stagniraju ili padaju. To je dokaz da je turistička privreda sa svim svojim manjkavostima najvitalniji dio privrede Crne Gore. Sve nedaće smo prebrodili. Imali smo, međutim, određeni pad u kvalitetu servisa, ali to neće znatno ugroziti sljedeću godinu”, kazao je Radulović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, glavna sezona se odužila kao rijetko kad i traje 60 i nešto dana.

“Za hotele je i sad špic sezone. Mi smo popunjeni skoro 100 odsto. U martu je izgledalo jako loše, tržište nije reagovalo. Zahvaljujući tome što je CTU sa Ministarstvom turizma napravilo akciju pa smo spustili cijene i Nacionalna turistička organizacija to jako dobro prezentovala na sajmovima u Berlinu i Moskvi, tržište je odreagovalo i onda je sve krenulo. Čak i kad su u pitanju Rusi imali smo rast u odnosu na prošlu godinu tri odsto”, precizirao je Radulović.

On je istakao da se Zakon o strancima ovog ljeta pokazao kao štetan.

“Imali smo i mi problema. Meni je cijelo ljeto falilo 18-20 sobarica, nijesmo mogli da ih dobijemo preko Zavoda za zapošljavanje. Dolazile su i odlazile i najduže se zadržavale do tri dana. Ne znam nijednu destinaciju da su konobari, barmeni, sobarice domicilno stanovništvo. Uglavnom su sve to nerezidenti. Vjerovatno što domicilni stanovnici nađu neki bolji posao pa ovaj pokrivaju nerezidenti. Ja bih volio da svaki konobar bude iz Crne Gore, ali ga nema. Nekad je bilo da ste za nerezidenta plaćali taksu do 75 eura mjesečno. Taj novac bi trebalo da se odvaja u fond iz kojeg će se finansirati edukacija naše radne snage. Ne mogu konobar i kuvar poslije tri mjeseca kursa da rade u ,,Splendidu“. Ako konobar ne može da opsluži veliki broj gostiju, ne obezbjeđuje prihod. Onda i država dobija manje jer je manji prihod. Ovaj zakon je destimulisao i strance da kupuju nekretnine. Krenula je priča među Rusima koji su ovdje kupili nekretnine da je ovaj zakon napravljen kako bi se oni istjerali iz Crne Gore. Slično sam u Kotoru čuo od Engleza i Iraca. Oni imaju firme i ne mogu da imenuju svog izvršnog direktora nego Zavod za zapošljavanje treba da mu ga obezbijedi, što je neprihvatljivo”, ocijenio je Radulović.

Izvor : rtcg.me