apartmani hrvatska Blog

Avaz: CrnoGorsko primorje spremno za sezonu !

 

 

Crnogorsko primorje nije ništa manje atraktivno od hrvatskog. Naprotiv, niskih cijena i dobrog smještaja ne manjka, pa bi za prosječnog Bosanca i Hercegovca moglo biti mnogo privlačnije od, recimo, destinacija na hrvatskom Jadranu, piše sarajevski Avaz.

Jedna od prednosti zasigurno je uspostavljanje putne komunikacije, nakon što je izgrađen put od Trebinja do Herceg-Novog, što je bitno približilo BiH prijestonicu ljetovalištima u Budvi, Herceg-Novom, Tivtu, Kotoru…

“Avazova“ patrola u jednodnevnom obilasku Crnogorskog primorja, na kojem u posljednjih nekoliko godina ljetuje sve više državljana BiH, zabilježila je mnogo toga zanimljivog. Generalna ocjena destinacija koje smo obišli svakako je prolazna, nedostaje još poneka finesa, a toga su i crnogorski ugostitelji, turistički radnici svjesni.

Primjera radi, u svakom mjestu kroz koje smo prošli na glavnim saobraćajnicama su rijetke table sa putokazom do plaža ili hotela. Uz to, plaže još nisu do perfekcije uređene, pa se ponegdje može naći i malo smeća.

Ali, ono što vjerovatno najviše zanima BiH državljane su cijene. Ko želi hotelski smještaj, dobar savjet je da to bude hotel sa tri zvjezdice u kojem noćenje po osobi s doručkom u prosjeku košta 25 eura. Kvalitet usluge ne razlikuje se bitnije od hotela sa, naprimjer, četiri zvjezdice, ali se cijene itekako razlikuju – noćenje u takvim hotelima je između 40 i 50 eura po osobi.

Cijene privatnih smještaja variraju, zavisno od udaljenosti od plaže, pristupa internetu, parkinga, igrališta za djecu… U prosjeku, ležaj u privatnom smještaju košta između 10 i 20 eura, dok su apartmani skuplji.

Iako su godinama u većini mjesta na Crnogorskom primorju među gostima dominirali bogati Rusi, ugostitelji s kojima smo razgovarali kažu da ove sezone, ipak, najviše očekuju od gostiju iz regije, a među njima, naravno, i onih iz naše zemlje.

U ponudi su i krstarenja Jadranom, već od 299 eura, a jedan od takvih kruzera sreli smo u luci u Kotoru.

Herceg-Novi idealan za starije goste

Počeli smo od Herceg-Novog, u kojem smo prespavali u jednoj od brojnih vila. Spavanje nas je koštalo 39 eura po osobi. Sobe su kompletno opremljene: wi-fi, TV, kuhinja, uredno kupatilo… Udaljenost vile od plaže je pedesetak metara pa cijena, može se reći, nije toliko visoka.

Kako su nam objasnili u turističkoj zajednici Herceg-Novog, brojni su privatni smještaji koji nisu registrovani, ali o tome se, naravno, ne priča. S obzirom na to da je tek početak juna, nismo sreli puno kupača na plaži, ali turistički radnici su već spremni za navalu. U Herceg-Novi, prema ranijim iskustvima, uglavnom dolaze stariji ljubitelji mora.

Bosanci okupirali Kotor

Nakon Herceg-Novog zaustavili smo se u Kotoru. Ovaj gradić već vrvi od turista, među kojima je najviše Rusa. U Turističkoj zajednici Kotor razgovarali smo s Petrom Crepuljom, koji nam je otkrio zanimljiv podatak.

“Od juna prošle godine do danas najviše imamo prijavljenih Britanaca, a odmah na drugom mjestu su nam turisti iz BiH, njih 995 prijavljenih”, kaže Crepulja.

Kotor je zaista sadržajan, od plaža do tvrđave starog grada. Nisu potrebni fitnes i teretana, dovoljno se popeti i sići jednom dnevno uz strmu liticu, uređenim stazama. Kao i u većini drugih turističkih destinacija koje smo obišli, i u Kotoru se noćenje može naći po cijenama od 5 pa do 100 eura.

Sveti Stefan plijeni ljepotom

Sveti Stefan važi za jedno od najluksuznijih mjesta na Jadranu. Dolazeći iz Budve, desetine turista na vidikovcu iznad samog ostrva fotografisale su ostrvce koje zaista plijeni ljepotom. U trci s vremenom, nismo se stigli spustiti do njegovih zidina.

Ali, postoji priča da su cijelo ostrvo kupili Rusi te da je nekada vozio brod na liniji Budva – Sveti Stefan, ali je ta linija ukinuta.

Budva – kraljica noćnog života

Za Budvu se s pravom kaže da je kraljica noćnog života. Duge pješčane plaže, s atraktivnim beach barovima, najprivlačnije su mladima. Budva se već odavno naziva crnogorskim Zrćem.

Posjetili smo jedan od najpoznatijih i najboljih beach barova “San Trope”, gdje smo razgovarali s vlasnikom Veskom Radetićem.

“Naš klub se nalazi na javnoj plaži, iznajmljujemo ležaljke i svakodnevno pravimo popularnu “pjena parti”. Mladi to vole. Trudimo se da svakog gosta ispoštujemo i, kao što vidite, odustali smo od elitnog turizma. Svaka čast Rusima i ostalima, ali mi čekamo goste iz regije, naravno i iz BiH. Naši gosti su uglavnom ljudi srednje klase, troše umjereno, ali ih ima dosta i zahvalni smo na tome”, rekao je Radetić.

Fudbaler Partizana Volkov uživa s prijateljima

Na jednoj od plaža u Budvi zatekli smo i Vladimira Volkova s prijateljima, fudbalera Partizana iz Beograda. Rado je proćaskao s nama.

“Volim da dođem u Budvu i to mi je redovna destinacija svake godine. Naši su ljudi, atmosfera je opuštena, sve je super”, rekao je Volkov.

Sutomore omiljeno Bosancima

Naše putovanje završilo se u Sutomoru, jednom od najpopularnijih ljetovališta Bosanca i Hercegovaca, a čije su plaže već solidno popunjene. U ovom mjestu u polupansionskom smještaju noćenje je 15 eura, s tim što se svaki obrok dodatno plaća – doručak 3, ručak 6 i večera 5 eura.

U jeku sezone sve bude mnogo skuplje. Sutomore je idealno za ljetovanje s malom djecom zbog pijeska i plićaka duž cijele plaže.