apartmani hrvatska Blog

Analiza Dubrovačkog turizma

 

 

Britanski HVS objavio je analizu Dubrovačkog turističkog sektora koji će itekako dobro poslužiti investitorima koji su zainteresirani za ulaganja na Dubrovačkom području.

U tekstu se izdvaja kako je Dubrovnik matična luka kruzing kompanijama te kako ti dolasci utječu na gradski promet te kako je povijesna jezgra često preplavljena turistima.

Kao nedostatak navodi se veliki moderan kongresni centar unatoč velikom broju događanja i kongresa koji se organiziraju u Dubrovniku.

Između ostalog navodi se i kako popularnost Dubrovnika raste iz godine u godinu a turisti uglavnom stižu zrakoplovima (84%)

Istraživanja koja su provedena sa dva Dubrovačka hotela govore da je popunjenost hotela oko 60% godišnje, dok je tijekom ljetnih mjeseci popunjenost iznad 90% !

Zanimljivo je da su za pravi luksuz izdvojili samo vile kao što su Šeherezada i Vila Agava. Hoteli sa 5 zvjezdica nisu u ovoj kategoriji !?

Na kraju analize izvlače zaključak kako je Dubrovnik izuzetno poželjan za ulaganja u turistički sektor. Sa skoro 100%-om popunjenošću tijekom ljetnih mjeseci, porastom kongresnog turizma, usprkos lošoj posjećenosti turista u zimskim mjesecima, s relativno niskom cijenom rada godišnji profit je od 30 do 40% – piše u analizi.

Kao nedostatke razvoju luksuznog turizma analitičari vide kruzing turizam kao i činjenicu da među hotelima nema poznatih internacionalnih lanaca koji na tržište ne mogu ući što zbog ograničenog prostora, a također i radi birokracije koju vode* (*čitaj – koče) lokalni “moćnici”.